Naşterea cea după trup a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Nasterea-DomnuluiMare este praznicul împărătesc de astăzi. S-a născut Hristos Domnul din Fecioara Maria în peștera cea săracă din or.Betleem. Astăzi a venit Fiul lui Dumnezeu pe pământ ca să ne îndumnezeiască, să ne izbăvească de întunericul necredinței și de legătura păcatelor și să ne ridice din nou la cinstea cea dintâi. Sunt, iată două mii de ani de cînd s-a întrupat Mântuitorul lumii, de când s-a sculat în iesle, de când L-au cinstit magii cu daruri- aur, smirnă și tămâie- de când îl caută Irod să-L ucidă, de când I sau închinat păstorii din Betleem și de când i-au cântat îngerii primul colind, prima cântare îngerească de bucurie și de împăcare. Imnul păcii și al împăcării între cer și pământ, între Dumnezeu și oameni pe care i-au cântat îngerii la Betleem este acesta : Slavă întru cei de sus Lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire.

    Astăzi și Biserica noastră Ortodoxă saltă de frumusețea cântărilor care au început să se cânte cu mult mai înainte de Crăciun: ‘’ Hristos Se naște, slăviți-L; Hristos din ceruri , întâmpinați-L; Hristos pe pământ înălțați-vă. Cântați Domnului tot pământul ! ’’( Catavasia Nașterii Domnului).

  Astăzi copii cu steaua vestesc bucuria Nașterii Domnului în casele noastre, iar creștinii cântă pe tot pământul colinde sfinte care veselesc inimile credincioșilor și slăvesc pe Iisus Hristos,care a venit la noi să ne împace și să ne mântuiască.

   Astăzi clopotele vestesc Nașterea Domnului pe pământ, iar Sfintele Biserici, pline de credincioși, saltă de bucurie și de frumusețea slujbelor, căci astăzi a venit la noi Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Astăzi toți creștini buni, împăcați unii cu alții și dezlegați de păcate, vin la Biserică să cânte, să se roage, să-L întâmpine pe împăratul Hristos și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului,

   Să stiți, fraților, că Hristos S-a născut cu trupul numai o dată la Betleem, dar duhovnicește Se naște permanent în inimele și sufletele noastre, prin Biserică, prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie și prin Sfintele Taine. Căci peștera din Betleem s-a transformat în nenumărate biserici creștine, răspândite astăzi în toată lumea. Ieslea în care S-a culcat Hristos este înlocuită astăzi cu Sfintele Altare în care se săvârșește Sfânta Liturghie și se sfințește Trupul și Sângele Domnului. Fecioara Maria închipuiește Biserica Legii harului întemeiată de Hristos pe care nici porțile iadului nu pot s-o biruiască ( Matei 16,18).

Iosif închipuiește Legea veche, care nu poate mântui pe oameni. Steaua de la răsărit, care călăuzea pe magi, este învățătura Sfintei Evanghelii, care călăuzește pe toată lumea spre Dumnzeu pe calea mântuirii. Magii închipuiesc toate neamurile pământului chemate la credința creștină. Păstorii oilor de la Betleem închipuiesc pe toți păstorii Bisericii Ortodoxe- episcopi, preoți și diaconi –care păstoresc turma lui Hristos spre mântuire. Iar darurile aduse de magi închipuiesc toate faptele bune pe care trebuie să le facem și să le închinăm lui Hristos.

 Fără păstori sufletești, fără Biserică, fără Sfînta Liturghie, fără Sfintele Taine, fără credința dreaptă și fapte bune, Hristos nu vine la noi, nu Se naște în inimile și casele noastre și nu ne putem mântui.

   Deci, să iubim Biserica precum iubim pe Iisus Hristos Domnul. Să ascultăm de preoți și episcopi așa cum ascultăm de Dumnezeu. Să trăim în dragoste unii cu alții, că  toți  suntem frați și copii ai lui Hristos. Să cântăm astăzi cântări de laudă Pruncului Iisus care S-a născut pe pământ pentru mântuirea noastră și să ne rugăm împreună cu Domnul să facă pace în sufletele noastre, să facă pace între toate popoarele pământului, ca să ne izbăvim de războaie și de moarte și să putem cânta împreună cu toții cântarea pe care o cântau îngerii la Betleem : Slavă întru cei de sus Lui Dumnezeu și pe pământ pace, întru oameni bunăvoire.

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: