Dreapta credinţa ne asigură mântuirea

La 4 martie, în Duminica Ortodoxiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea „Sfânta Teodora de la Sihla şi Sfântul Teodor Tiron” din satul Ulmu, raionul Ialoveni (Stareţă Egumena Macrina Ursu).

În această zi a fost sărbătorit cel da-al doilea hram al acestui aşezământ monahal, Sfântul Teodor Tiron, care în acest a căzut în a patra zi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti.

După Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru a fost dată citirii Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române către clerul şi credincioşii creştini din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru s-a referit la rolul icoanelor în cultul ortodox, lupta care s-a dat pentru apărarea lor în primul mileniu creştin şi necesitatea păstrării Tradiţiei Ortodoxe. Între altele, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Lupta împotriva icoanelor a început din cauza că unii creştini nu au înţeles ce însemnă cinstirea icoanelor şi anume că noi nu cinstim materia, ci persoana pictată, care prin viaţa ei sfântă s-a făcut cetăţean al Raiului. Astfel au apărut prigonitorii de icoane care, aşa cum aţi auzit şi în Pastorala Sfântului Sinod, au fost combătuţi cu argumente convingătoare de ierarhi şi împăraţi, prin care a lucrat Duhul Sfânt. Sfinţii Părinţi au stabilit că cinstirea icoanelor este un act plăcut lui Dumnezeu şi noi, ortodocşii, avem datoria să păstrăm Sfântă Tradiţie”.

„Să păstrăm dreapta credinţă, iar dreapta credinţă înseamnă cinstirea icoanelor, a sfinţilor, a Maicii Domnului, a Sfintei Cruci, a Sfintelor Moaşte. Există şi astăzi dintre cei care se declară creştini, dar hulesc icoanele, încercând să atragă pe căi greşite şi pe alţii. Să stăm statornici în credinţa strămoşilor noştri, credinţă care ne asigură mântuirea. Să avem grijă ca să transmitem şi copiilor noştri şi nepoţilor adevărurile despre dreapta credinţă”, a îndemnat Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei.

În cadrul Sfintei Liturghii ierodiaconul Antonie Telembici a fost hirotonit ieromonah.

Tot în această zi a fost omagiat dl. Tudor Coşleţ, ex-primarul satului Ulmu, ctitorul acestei mânăstiri, care a fost prezent la sfânta slujbă împreună cu toată familia. Conform unei tradiţii stabilite pentru acest sfânt aşezământ dl. Tudor Coşleţ a oferit după Sfânta Liturghie o agapă frăţească pentru toţi creştinii prezenţi la sfânta slujbă.

Domnul Tudor Coşleţ este primul basarabean care pentru faptele sale de bun creştin, a fost decorat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu distincţia – Ordinul Sanctus Stephanus Magnus.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: