Creştinii adevăraţi cinstesc pe Maica Domnului

La 21 septembrie, ziua prăznuirii Naşterii Maicii Domnului pe stil vechi, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Ucrainca, raionul Căuşeni (preot paroh Mihail Câşlaru), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.
Cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Preacucernicul părintele vicar administrativ Ioan Cosoi a rostit un cuvânt ziditor de suflet.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, a vorbit despre copilăria, viaţa şi faptele Maicii Domnului şi locul Preasfintei Fecioare în cultul ortodox. „Maica Domnului este mijlocitoarea noastră la Mântuitorul Iisus Hristos, ca Cea care L-a născut pe Făcătorul de bine, Care este pricina bunătăţilor şi ca ceea ce toate le poate, ca maică a Mântuitorului nostru, aşa cum rostim în Paraclisul Maicii Domnului. Ea duce rugăciunile noastre la Fiul Său şi se roagă pentru mântuirea noastră. Noi spunem în una din rugăciuni că suntem fericiţi că o avem rugătoare pe maica Domnului, care se roagă ziua şi noaptea pentru noi. Suntem fericiţi că avem la cine apela în necazuri şi nevoi. Şi ştim că Maica Domnului pe nimeni nu lasă fără ajutor dacă rugăciunile noastre sunt fierbinţi şi stăruitoare”, a subliniat, între altele, Înaltpreasfinţitul Petru.  
„Cu tristeţe constatăm că există, aşa-numiţi, creştini care nu dau cinstea cuvenită Maicii Domnului. Să rămânem statornici în credinţa ortodoxă strămoşească, să cinstim pe Fecioara Maria şi pe sfinţii lui Dumnezeu, dacă dorim să fim creştini adevăraţi”, a mai îndemnat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.
După tradiţionala procesiune în jurul bisericii, soborul de preoţi a oficiat un Te-Deum pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş din Ucrainca. Cu a ceastă ocazie, Înaltpreasfinţitul Petru a înmânat mai multor creştini distincţii de vrednicie.   
Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a apreciat spiritul gospodăresc şi pastoral-misionar al părintelui paroh Mihail Câşlaru, fapt pentru care l-a gratificat cu distincţia „Crucea cu pietre scumpe”. „Ştim care era starea acestui sfânt locaş acum câţiva ani şi vedem că prin hărnicia părintelui Mihail lucrurile s-au îmbunătăţit. Este greu pentru sărăcia de astăzi să întreţii un locaş sfânt de asemenea dimensiuni, dar cu străduinţa părintelui Mihail situaţia este mulţumitoare. Pe viitor va trebui de căutat fondurile necesare pentru o reparaţie mai amplă. Sperăm ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta şi va trimite oameni cu inimă mare ca să se poată continua lucrările de reparaţie la acest sfânt locaş. Părintele a deschis şi un centru social, prin care încearcă să ajute pe cei care se află în diferite dificultăţi şi are grijă de generaţia în creştere, fiind prezent în şcoală, le aduce Cuvântul lui Dumnezeu copiilor. Ţinând cont de activitatea părintelui am găsit de cuviinţă să-i acordăm această distincţie, pentru a-l încuraja la alte fapte bineplăcute în faţa lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru.
Părintele Mihail a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi distincţiile acordate şi pentru sprijinul pe care l-a avut din partea Mitropoliei de când păstoreşte comunitatea din Ucrainca. De asemenea părintele Mihail a mulţumit tuturor creştinilor care fregventează biserica şi contribuie, după puteri, la întărirea vieţei duhovniceşti a satului.
La sfârşitul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a acordat un interviu postului de televiziune Prime, în care s-a referit la necesitatea găsirii de surse financiare pentru întreţinerea bisericii din Ucrainca, care este şi un monument de artă, la activitatea părintelui paroh şi a felicitat toate doamnele care portă numele Maria cu ziua onomastică.
Biroul de presă a Mitropoliei Basarabiei

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

%d такие блоггеры, как: